Untuk Crust
300gm tepung gandum
150gm butter
1 biji telur
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
Untuk Filling
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
2 cawan air suam
5 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar tepung kastard
Cara-cara :
1:Adun semua bahan - bahan untuk crust hingga menjadi doh
2;Balut doh dengan platik pembalut dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
3.Setelah cukup 30 minit,canai doh dan potong atau cetak mengikut kehendak anda
4.Terapkan pada muffin pan (sekiranya takde acuan tart yang metal tu)
5.Bakar dlm ketuhar selama 10 minit atau 15 minit atau sehingga kekuningan sedikit pada suhu 160 degree celcius
6.Bancuh kesemua bahan - bahan untuk filling dan tuang ke dalam crust tadi.
7.Bakar semula tart tadi sehingga fillingnyer betul - betul masak. (dalam anggaran 10 minit)
Nasinya:
4 cawan beras dicuci bersih
4 1/2 cawan air rebusan ayam
1 sudu makan sos tiram
1 batang serai dititik
Masukkan beras kedalam periuk
Masukkan air rebusan ayam dan sebatang serai dan sos tiram
Masak nasi deperti biasa
Sopnya:
1 ekor ayam
air untuk merebus secukupnya
3 inc halia diketuk
1batang serai diketuk
2 ketul kiub know ayam
Masukkan semua bahan kecuali ayam ke dalam periuk
Tutup periuk dan rebus hingga air mendidih
Setelah air mendidih, masukkan ayam
Biar ayam sehingga masak
Keluarkan ayam dan ketepikan
Ambil separuh air sup ayam untuk memasak nasi
Ayam goreng
1 ekor ayam yang telah direbus
2 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan madu
campurkan semua ramuan kecuali ayam
kacau hingga sebati lalu di;umurkan pada ayam dan perap sebentar
Goreng ayam dalam minyak secara terendam hingga kuning keemasan
Angkat dan toskan
Cili sambal
10 batang lada merah
10 batang cili padi
1/2 cawan air Sup Ayam
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar Sos Cili
3 ulas bawang putih
cuka,garam secukup rasa
kisar kesemua bahan kecuali cuka,sos tomato dan sos cili serta cuka
SELAMAT MENCUBA.....
Sambal Tumis Udang & Telur Rebus:
Udang
Telur direbus
Cili kering
...Bawang besar
Belacan masak/Penang
Garam
Serbuk perasa
Gula
Sukatan ikut berapa banyak udang yg anda ingin masak..... Goreng ikan(suka hati ikan apa yg anda ingin gunakan)yg telah dibedakkan dgn Garam Dan kunyit serbuk.Setelah masak angkat Dan letak tepi......
Hiris Bawang besar,halia,Bawang putih Dan lada merah.Tumis hingga garing.Kemudian masukkan perahan air asam jawa yg telah dicampur bersama belacan masak.Add Gula,Garam,serbuk perasa Dan sedikit santan(jangan banyak).Kemudian masukkan ikan yg telah digoreng awal tadi...
Power!!!Must try k...
Hiris Bawang besar,Bawang putih Dan lada merah.Tumiskan hingga garing.Masukan udang kering Dan terus menumis....Add Garam &!serbuk perasa.Akhir sekali masukkan sayur kesukaan anda.....
Simple tapi mengancam....
Yong Tau Foo with Sambal Kicap Cili Padi:
Bawang goreng(ditumis semula dgn sedikit minyak)
Kemudian masukkan air(ikut Sukatan berapa banyak yg ingin anda masak)
Setelah sup mendidih,masukkan Kiuh know Ayam.
...Akhir sekali add Garam Dan serbuk perasa....
Untuk sambal kicap lada padi:
Lada padi
Kicap manis cap kipas udang
Bawang putih 2 saja
Gula.....
Bawang besar Dan Bawang putih dikisar Dan Kemudian ditumis hingga garing.Titikan sebatang serai Dan Tumiskan sekali....Masukkan rempah soto(Kak engku gunakan rempah soto Adabi)......Setelah sup mendidih masukkan meatball,Garam,serbuk perasa Dan kiub ayam knows.
Mee kuning dicelur dahulu
Bawang goreng
Daun sup Bawang
Sebagai hiasan
Cili kicap:
Lada padi
Bawang putih seulas saja
Gula
Ikan Tongkol masak Singgang Garam:
Ikan Tongkol(any fish boleh)
Bawang Besar dihiris
Bawang Putih Dihiris
...Halia dihiris
Kunyit hidup dihiris
Lada merah dihiris
Air Asam Jawa
Garam
Serbuk perasa.....
Hiris Bawang besar bersama lada padi.Masukkan tempah Kari Maggie.Kecilkan API agar rempah tidak hangus.Masukan air(ikut berapa pkt Maggie yg digunakan).
Kemudian masukkan Cili SOS Maggie,sayur Sawi Dan rencah(ikut suka hati nak gunakan bahan seafood,isi ayam)Akhir sekali masukkan Mee Maggie......
Sayur Kangkong Goreng Belacan....
Lada merah
Bawang besar
Bawang putih
...Udang kering
Belacan masak
Garam
Serbuk perasa....
Tahu kering masak sup....
Tahu kering mixed pkt
*Bawang besar
*Bawang putih
*Udang kering
Kesemua bahan * Dimesin kering Dan ditumis hingga garing....
Masukkan air Dan biarkan mendidih Kemudian masukkan tahu kering mixed yg telah direndam dahulu selama setengah jam.....add Garam & serbuk perasa....
No comments:
Post a Comment